Heatracing
Här är tävlingsformen för dig som verkligen gillar när det går snabbt på vattnet.
Tävlingsklassen kallas vanligen Heatracing i Sverige.
Den internationella benämningen är Hydro när man tävlar internationellt under iMBRA’s flagga.
Klasser
Hydro 3.5 – Hydrobåtar med max cylindervolym 3.5 cc
Hydro 7.5 – Hydrobåtar med en cylindervolym 3.51 till 7.5 cc
Hydro 15 – Hydrobåtar med en cylindervolym 7.51 till 15 cc
Hydro 27 – Hydrobåtar med en cylindervolym 15.1 till 27 cc. Denna klass är avsedd för båtar försedda med bensinmotor och tändstift och skall köras på handelsbensin.
Hydro FE-4S – Hydro elbåtar med max 41×75 mm brushless elmotor och maximalt 4 st LiPo celler. Klassen är nationell och ingår inte i iMBRA (ej SM status). Hydro FE-4S båtarna är i samma storlek som en FSR-H3.5 båt och går ungefär lika fort.
OTA 3.5 – Katamaranbåtar med 3.5 cc utombordsmotor. Klassen är nationell och ingår inte i iMBRA. Båtarna efterliknar de riktiga F1H2O båtarna och körs oftast på en förkortad triangel eller ovalbana med bryggstart. Klassen kännetecknas av tajta heat, hårda fajter samt jämn racing.
Tävlingen
Heatracing kännetecknas av korta snabba heat som i jämförelse liknar speedway för motorcyklar. Båtarna kan nå farter mellan 90 och 130 km/tim beroende på klass.
Tävlingen går ut på att köra 6 varv runt en 270 m lång ovalbana. De tävlande kör sina båtar i 5 heat och räknar ihop sina 4 bästa heat, tar poängsumman från dessa.
I varje heat deltar 6 till 8 båtar. I Sverige tävlar man om SM-tecken i alla fyra Hydro klasser.
SM avgörs på 3-5 deltävlingar där medaljörerna samtidigt kvalificerar in till landslaget för VM-deltagande.
Tävlingsplatser
För närvarande finns två permanenta heatracing banor; Oxelösund och Eksjö.
Om du är intresserad av att köra heatracing så kontakta din närmaste klubb så hjälper dem dig igång och ser till att du kommer att få hjälp. Tips är att kolla årets tävlingskalender så vet man plats och tid och man kommer o tittar på tävlingen, kanske har med sig sin båt och får hjälp med tips.
Se i fliken klubbar vilken klubb som kan tänkas passa dig.
Historiskt sett har svenska deltagare tillhört den yppersta eliten på EM- och VM-tävlingar sedan dessa startade 1986, och svenskarna har alltid legat långt framme i utvecklingen av hydrobåtar.
Heatracing är den rätta grenen för den tekniske innovatören som vill testa sina idéer på tävlingsbanan och för den som söker spännande tävlingsmoment.
Begränsningarna för utformningen av tävlingsekipagen är få.
Endast motorns cylindervolym och kravet att båten skall ha minst tre separata planande skrov som drivs fram av en vattenpropeller. Det är fritt fram för experiment och motortrimning.